Keskikesällä Metsänkuningas kutsui Metsänvaltiattaren luokseen päiväksi. Hän laittoi Tapion pöydän koreaksi leivällä ja hunajalla, hunajaviinillä, marjoilla ja metsänkukkasilla. Niin kaunis oli päivä, pöytä niin runsas ja niin vahva ja komea Metsänkuningas, että Valtiatar rakastui. Metsänkuningas lupasi vaalia ja suojella Valtiatarta, joka lupasi tukea ja auttaa häntä kaikissa hänen töissään. He nauttivat pöydän antimista ja olivat tahmaisia hunajasta ja marjoista. Heidän saunoessaan Valtiatar pyysi Metsänkuninkaalta rasvaa. Kuningas kysyi: ”Miksi?” Hän vastasi, että he tarvitsisivat sitä vauvoille, jotka tulisivat talvella. Kuningas antoi vatsarasvastaan Valtiattarelle. Ottaen tuhkaa saunapadan alta hän sekoitti sen lähdeveden kanssa ja keitti sitä tulella. Päivän ollessa lopuillaan Valtiatar otti keitoksensa ja varastoi sen heidän kotiinsa. Talvi tuli, vauvat syntyivät ja kevät tuli jälleen. Lasten saunoessa ensimmäistä kertaa Metsänkuningas ja Valtiatar käyttivät heidän talviturkkiensa pesuun saippuaa, minkä Valtiatar oli tehnyt hänen rasvastaan. Sisältää 50% kontion rasvaa.

Lue kuvaus

Hiljaa ulvova tuuli puhaltaa vaatteideni läpi, säärteni välistä ja tuivertaa hiuksiani. Tunnen kesäaamun viileyden. Aurinko on jo kiivennyt korkealle, vaikka kello on vasta viisi aamulla. Ailigas tunturin huipulla seistessäni tunnen löytäväni vastaukset kysymyksiini. Kaikkialle horisonttiin asti jatkuvien vaarojen ja tunturien ympäröimänä nuotiokahvin, katajien ja vaivaiskoivujen tuoksussa... Harmaan, mustan ja ruskean maan sävyt kohtaavat siintävän taivaan sinen. Maan ja taivaan kohtaamisen rajalla on aukko toiseen maailmaan. Siinä on porokansan auringon ovi. Sisältää 50% poron rasvaa.

Lue kuvaus

Nouse lempi liehumahan, kunnia kukoistamahan, lähteköön lepästä lempi, kihotkohon kiukuasta, löyly luokoon sulhasia, rapakivet rakkautta. Nouse lempi liehumahan, kunnia kukoistamahan, kule kuu, palate päivä, pala nuorten miesten mieli, kohden tätä tyttö lasta, tätä pientä piikaistani syän syttyköön tulehen, povi polttohon kovahan jott´ei saisi öissä maata, eikä päivällä lepoa, ennen kuin yhteyhen saavat.

Lue kuvaus